Futurs possibles


Degut al cada cop més gran desplaçament de gent de les ciutats cap a les zones rurals, s’està veient un increment en tot el que esta relacionat en el sector serveis. Molts han apostat per a un negoci encarat cap al turisme rural o directament a la hostaleria.

 El consistori treballa en l’elaboració d’un Pla Integral del Turisme Actiu, que permeti planificar i ordenar els elements relacionats amb aquest turisme. La possibilitat de portar endavant aquest pla d'ordenació és gràcies a que el municipi de Vallcebre pertany a la xarxa de municipis a nivell nacional que es beneficien dels projectes de recuperació de les zones del carbó. Aquestes aportacions en parts estatals i dels fons europeus de cooperació fan possible un plantejament realista de desenvolupament futur al contar amb subvencions econòmiques per fer viables tant els projectes municipals com els projectes particulars que permetin el desenvolupament local i la constitució de nous llocs de treball que eviten que la despoblació per manca d'oportunitats en que es troben gran part dels municipis rurals.

Per una part, es vol actuar en relació a l’oferta d’aquestes activitats i les instal·lacions disponibles.
Per l'altre, es vol treballar amb el sector de l’hostaleria, és a dir restaurants i establiments d’allotjament, que podrien treure profit del creixement i la potenciació d’aquestes activitats turístiques.

Alhora que es parla amb els diferents agents implicats en aquest projecte, l’Ajuntament també està buscant finançament i subvencions per portar a terme aquest pla, que serviria com a prova pilot per altres zones amb unes característiques similars.

L’Ajuntament esta duen a terme la construcció d’un nou alberg per tal de cridar l’atenció d’un nou tipus de client: el sector més jove de la població, al client que fa senderisme o qualsevol activitat d’esport de muntanya, a les escoles, etc. Ja que Vallcebre encara gaudeix de tot l’encant que comporta viure enmig de la natura. 


Mostra del museu Milions d'Anys de Vallcebre.
Vallcebre també disposa d'una gran riquesa geològica amb les seves muntanyes que a més d'haver estat al cap davant de la producció de lignits a principis del segle passat, els treballs realitzats en aquestes explotacions va permetre extreure a la llum una important reserva de fòssils del període juràssic anterior a la formació de l'actual serralada pirenaica. Les restes trobades es conserven en un museu de planetologia que ha estat fundat per la Diputació de Barcelona.


A més a més es pot visitar una antiga explotació a cel obert en la qual s'han localitzat més de 3000 petjades de dinosaures, el que ha donat lloc a la construcció d'un centre d'interpretació dirigit a conèixer la història més llunyana de la zona.